CULTUURFESTIVAL PARAPLU 13 TOT EN MET 29 OKTOBER 2023 | ENKHUIZEN | BEELDENDE KUNST MUZIEK FILM THEATER WORKSHOPS GESCHIEDENIS

Woensdag 25 oktober

20:00

I Am Not Your Negro (+ inleiding Stephan Sanders)

20:00

Op 1 juli was het 150 jaar geleden dat Nederland de slavernij afschafte in Suriname en het Caribisch gebied. De Rijksoverheid heeft in het hele Koninkrijk een herdenkingsjaar Slavernijverleden uitgeroepen. Cinema Enkhuizen sluit hier met de documentaire I Am Not Your Negro bij aan.

I Am Not Your Negro (+ inleiding Stephan Sanders)

Een reis door de zwarte geschiedenis die de Burgerrechtenbeweging uit de jaren zestig verbindt met het huidige #BlackLivesMatter. In 1979 beschreef James Baldwin in een brief aan zijn literaire agent zijn volgende project, Remember This House. Het zou een revolutionair en persoonlijk boek worden over drie vermoorde vrienden: Malcolm X, Medgar Evers en Martin Luther King jr. Bij Baldwins dood in 1987 waren slechts dertig pagina’s van het manuscript klaar. In I Am Not Your Negro verbeeldt regisseur Raoul Peck het boek dat James Baldwin nooit afmaakte. Het resultaat is een radicaal, actueel onderzoek over ras in Amerika, waarbij Peck gebruik maakt van bijzonder archiefmateriaal en Samuel L. Jackson de teksten van Baldwin uitspreekt. Dit programma is onderdeel van het project ‘Sporen van het slavernijverleden van Enkhuizen’.